Jak natura dopasowała skład mleka matki do wszystkich potrzeb żywieniowych niemowlęcia

Wartość odżywcza pokarmu matki dla niemowlęcia jest również nieodtwarzalna jak właściwości odpornościowe mleka matki. Ilość mleka wytwarzanego dziennie przez prawidłowo odżywioną matkę wynosi 600—1000 ml. Są kobiety wydzielające więcej niż 600 ml mleka dzien nie, jak również wytwarzające mniej mleka niż 600 ml. Wykazano, że niemowlęta same sobie regulują potrzeby ilościowe i nie jest wykluczo ne, że zależy to od ilości składników pokarmowych zawartych w mleku poszczególnych karmicielek. Ta ilość może być różna, jak również ilość zawartych w mleku niektórych składników pokarmowych może być różna w różnych porach dnia, a nawet inna w mleku na początku karmienia, a inna pod koniec karmienia. Dziecko karmione piersią samo reguluje sobie ilość wypijanego pokarmu, stąd jedyną oceną pokrycia jego potrzeb żywieniowych jest przyrost wagi ciała o 120—130 g tygodniowo (może być większy). W przypadkach wątpliwych tylko ważenie 1 raz w tygodniu jest uzasadnione dla oceny, czy ilość spożywanego pokarmu jest dostateczna. Oceniamy wtedy wymieniony tygodniowy przyrost wagi ciała. Najlepiej oceniać przyrost wagi ciała 1 raz w miesiącu — powinien on wynosić ok. 500—600 g. W mleku ludzkim zawarte są wszystkie składniki odżywcze pokrywające potrzeby żywieniowe karmionego piersią niemowlęcia, tj. białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Jedynie witaminę D należy podawać codziennie z preparatów farmaceutycznych w ilości 800 j.m. dziennie (2 krople witaminy D3 — Polfa).

29.01.2011. 15:19