Tłuszcze

Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Przy spa laniu wydzielają jej dwa razy więcej niż białka i węglowodany. Źródłem tłuszczu są produkty mleczne (masło, śmietana), mięsne (tłuszcz związany w tkankach i zapasowy — słonina, smalec, sadło), roślinne (oleje). Wszystkie rodzaje tłuszczu mają dużą wartość kulinarną i podnoszą smak potraw; zawierają witaminy A, D, E. Lepsze walory smakowe i wyższą przydatność kulinarną mają tłuszcze zwierzęce i z tego powodu są znacznie chętniej wykorzystywane w kuchni. Tłuszcze roślinne dostarczają jednak znacznie większą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, przez co zmniejszają stężenie chole sterolu i powinny być równie często stosowane jako dodatki do potraw. Często — to nie znaczy w dużej ilości. Dzieciom należy podawać potrawy zawierające niewielką ilość tłuszczu. Posiłek zawierający zbyt dużą ilość tłuszczu szybko nasyca. Pokarm w żołądku przebywa dłużej, gdyż duża ilość tłuszczu hamuje czynność wydzielniczą i perystaltykę jelit. Potrawy zbyt tłuste są ciężko strawne, gdy utrudniony jest dostęp soków trawiennych do miazgi pokarmowej. Nadmierne spożycie tłuszczu ku z tym tylko w przypadku przetworów produkowanych specjalnie dla dzieci można powiedzieć, że jest to „zdrowa żywność". Produkcja przetworów dla dzieci obejmuje: produkty mleczne, w tym mleka modyfikowane i częściowo modyfikowane dla niemowląt, przetwory mleczno zbożowe, z ewentualnym dodatkiem owoców, przetwory jarzynowo mięsne, warzywne i warzywno owocowe lub z samych owoców, oraz zbożowe. Wydzielone oddziały produkcyjne, specjalnie do brane procesy technologiczne, pozwalające na maksymalne zachowanie wartości odżywczej, odpowiednio opracowane receptury, w których dobór surowców i stopień ich rozdrobnienia jest dostosowany do wieku dziecka, sprawiają, że produkty te mogą być z pełnym zaufaniem stosowane w żywieniu nawet najmłodszych dzieci.

29.01.2011. 18:43