Nadciśnienie tętnicze

25 lat temu zaobserwowano, że nadmierne spożywanie soli w okresie niemowlęcym może powodować nadciśnienie tętnicze w wieku dojrzałym u człowieka. W każdym wielomilionowym społeczeństwie kilka milionów ludzi, począwszy od dzieciństwa, wykazuje nadciśnienie tęt nicze. Tylko zmiana diety polegająca na niesoleniu potraw może tę liczbę zmniejszyć. W Stanach Zjednoczonych od kilkunastu lat nie używa się soli w kuchni dziecięcej, a także przemysłowe przetwory spożywcze nie są dosalane. Stwierdzono — o czym już wspomniano poprzednio — że niemow lęta spożywają wielokrotnie więcej soli kuchennej (chlorku sodu) niż wynosi ich zapotrzebowanie. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią spożywają ok. 10 razy mniej soli niż karmione sztucznie, co może stanowić model prawidłowego dziennego spożycia soli kuchennej. Wy nika to z faktu, że zawartość chlorku sodu, a więc sodu w mleku kobiecym, jest kilkakrotnie niższa niż w mleku krowim. W późniejszym okresie dzieciństwa i dalszym życiu nie zaleca się więc używania soli do dosalania potraw. Mleko, chleb, a przede wszystkim białko zwierzęce zawierające dużo chlorku sodu powodują, że każdy człowiek przekracza — nawet nie dosalając potraw — zapotrzebowanie dzienne na ten składnik pokarmowy. Potrzeba dosalania potraw u zdrowego człowieka wynika z niewłaściwego przyzwyczajenia smakowego wdrożonego od dzieciństwa. Nie wyrabiajmy w naszych dzieciach potrzeb smakowych dorosłych. Nie dodawajmy soli do jakichkolwiek potraw podawanych dziecku, mimo istniejących przepisów kuchennych tych potraw. Nie jedząc solonych potraw sami również zyskamy na zdrowiu.

29.01.2011. 19:14