Prawidłowe odżywianie się matki karmiącej

Zapotrzebowanie kobiety karmiącej na energię i składniki pokarmowe jest większe niż kobiety ciężarnej. Kobieta karmiąca wydziela średnio ok. 850 ml mleka, wskutek czego traci ok. 750 kcal (3140 kJ) i 9,5 g białka oraz wiele składników mineralnych i witamin. Dieta kobiety karmiącej wymaga zwiększenia wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej o ok. 500—750 kcal (2093—2931 kJ), ilości białka o ok. 20 g, w tym co najmniej 60% całej puli powinno stanowić białko zwierzęce, a także wymaga podaży większej ilości wapnia oraz witamin. U kobiet karmiących wzrasta także zapotrzebowanie na wodę. Zaleca się stosowanie 1 g wody na 1 kalorię spożytej energii, czyli o ok. 1 litr dziennie dodatkowo do zalecanej ilości (1,0—1,5 1). Dieta kobiety karmiącej powinna być pełnowartościowa, bogata w witaminy, a także w nienasycone kwasy tłuszczowe, których najlepszym źródłem są dobrej jakości oleje roślinne (olej sojowy, słonecznikowy, arachidowy). Skład diety matki karmiącej wpływa przede wszystkim na jakość tłuszczu mleka kobiecego, przy czym nie zmienia się jego ilość w pokarmie. Natomiast ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych w mleku matki odgrywających istotną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka w dużym stopniu zależy od ich ilości dostarczanej w diecie. Podobnie jest w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie: witaminy C i witaminy z grupy B. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) zależy od spożycia oraz rezerw w organizmie matki. Inne podstawowe składniki pokarmu kobiecego wytwarzane w or ganizmie kobiety jak białka, laktoza, mają skład zawsze taki sam, nawet wówczas, kiedy matki pozostają na diecie ubogobiałkowej. Posił ki kobiety karmiącej powinny być przygotowywane starannie, na świeżo, z produktów o wysokiej wartości odżywczej i higienicznej. Zalecana dieta to dieta łatwo strawna, urozmaicona, wzbogacona w składniki mineralne oraz witaminy. Jeśli matka nie może spożywać mleka i jego przetworów (dieta bezmleczna) lub nie pije go w ilości ok. 2—3 szklanek dziennie, powin na ona codziennie otrzymywać wapń ze środków farmaceutycznych (wg zaleceń lekarza).

29.01.2011. 15:16