Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcz w diecie małego dziecka powinien stanowić nie mniej niż 25% i nie więcej niż 35% dziennej ilości kalorii. Rola tłuszczu sprowadza się nie tylko do jego udziału w procesach energetycznych i regulują cych, ale jest on również bardzo ważnym elementem strukturalnym oraz źródłem egzogennych, tj. nie wytwarzanych przez organizm człowieka — inaczej zewnątrzpochodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych dla prawidłowego tempa wzrostu i właściwego prze biegu procesów metabolicznych ustroju. Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczyć w diecie dziecka ok. 4% ogólnej puli kalorycznej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte są głównie w olejach roślinnych, które z tego względu powinny wchodzić w skład dziennej racji pokarmowej. Najbardziej wartościowymi z tego punktu widzenia są: olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany. Nie należy stosować w żywieniu dzieci w tym wieku tłuszczów utwardzonych, tj. margaryny, gdyż w czasie procesu utwardzania tłuszczu niezbędne kwasy nienasycone tracą swoje właściwości. Spożywanie kwasów tłuszczowych nienasyconych wymaga uwzględnienia pokrycia zapotrzebowania na witaminę E w ilości 0,6 mg na każdy gram kwasów tłuszczowych nienasyconych. Podstawowym tłuszczem w żywieniu dzieci powinno być masło, którego jednak nie należy używać do smażenia potraw. Część masła za stępuje się śmietaną lub śmietanką. Oprócz masła i olejów roślinnych, realizując zapotrzebowanie na tłuszcz, można stosować małe ilości słoniny i smalcu.

29.01.2011. 18:05