Dzienne normy spożycia składników pokarmowych

Jak wiemy, zapotrzebowanie na białko u dzieci wyrażone w gramach na ł kg wagi ciała jest większe w porównaniu z dorosłymi i waha się w granicach 3—2,6 g/kg w.c. pod warunkiem, że jego wartość biologiczna jest określona pełnym składem niezbędnych aminokwasów. Wysoką wartość biologiczną posiadają białka zawarte w produktach zwierzęcych, jak mleko, jaja, mięso. Wartość biologiczna białka roślinnego jest znacznie niższa, gdyż nie posiada ono pełnego zestawu amino kwasów egzogennych (tzn. tych, których organizm człowieka sam nie wytwarza) i nie może być w pełni wykorzystane do budowy tkanek. Aby białko roślinne mogło być również wykorzystane do celów plastycznych (budulcowych), należy je łączyć z białkiem zwierzęcym, które w diecie dziecka powinno stanowić ok. 60% dziennej ilości białka. Stopień wchłaniania i wykorzystania białka w ustroju dziecięcym zależy od wielu czynników: pokrycia zapotrzebowania kalorycznego; stosunku białka do tłuszczu i węglowodanów; zawartości witamin i składników mineralnych w diecie, a przedewszystkim od wartości biologicznej białka uwarunkowanej jego składem ami nokwasowym.

29.01.2011. 18:05